Európai Diák Sportnap

2019. szeptember 28. Európai Diák Sportnap

A Magyar Diáksport Szövetség ebben az évben szeptember 27-én rendezte meg az Európai Diáksport Napja (European School Sport Day®−ESSD®) magyarországi programjait. Az Európai Diáksport Napja magyar kezdeményezésből nőtte ki magát nemzetközi eseménnyé. Először 2015-ben Bulgária és Lengyelország csatlakozott a mozgalomhoz, 2016-ban pedig már 20 európai ország mintegy 1,5 millió diákja vett részt a saját iskolájában diáksportnapi programokon. A részvételi rekord azóta is minden évben megdől, 2018-ban hazánkban 1200 iskola és 400 000 gyermek mozgott együtt az Európai Diáksport Napján, idén pedig 1300 iskolában közel 450 ezer iskolás vett részt. Az idei nemzetközi rekord 39 ország, összesen 3 millió résztvevővel. Európán túl Chile, Kolumbia, Hongkong és Macao vette át az ESSD® hagyományát.

Ebben vett részt iskolánk is tanáraival, diákjaival és munkatársaival együtt ettől az évtől kezdve, ennek hagyományát átvéve népszerűsíteni az egészséges életmódot és a sportot. A diáksportnapi kezdeményezés célja, hogy a tematikus napra regisztráló iskolákban legalább két órát sportoljanak, mozogjanak a gyerekek, a helyi adottságokhoz, hagyományokhoz illeszkedően. Az egyetlen ajánlott programelem az Európai Diáksport Napján minden esztendőben az adott évnek megfelelő futótáv teljesítése, amely így idén 2019 méter lefutása volt. Idén a sportolás örömén túl az egészséges táplálkozás, ezen belül a vízivás és zöldség-gyümölcsfogyasztás fontossága is a sportnap fókusztémája.

Iskolánkban szeptember hónapban ezzel kapcsolatban több programelem is megrendezésre került. Rajzpályázatot hirdettünk különböző korcsoportok számára az egészség és környezettudatosság, a zöldség-, gyümölcsfogyasztás és a vízivás fontossága, cukros üdítők negatív hatásai témakörben, melyre szép számmal érkeztek be pályamunkák. Korcsoportonként az első három helyezettet díjaztuk. Három előadást szerveztünk a témában jártas meghívott előadókkal felsőtagozatosok és gimnazisták részére környezettudatosság, egészséges életmód, egészséges táplálkozás témakörökben. Cukormentes napot tartottunk kihelyezett zöldség és gyümölcs standdal elősegítve a diákok helyes étrendjét. Szeptember 27-én a Diák Sportnap keretén belül az egész iskola megmozdult és közös aerobikkal felkészülve együtt futottuk le a jelképes 2019 métert az Olajfa lakópark körül. Utána a felsős fiúk és lányok külön strechingen vettek részt, hogy fejlesszük a mozgástudatosságukat. Az alsós osztályoknak pedig az osztályfőnökök vezetésével sor-, váltóversenyekben és játékos feladatokban volt részük. Ezt követően a délután folyamán röplabda és focibajnokság került megrendezésre, melyen #ESSD Vádorkupa indult el útjára a hagyomány továbbvitele céljából.

Kapcsolódó képgaléria