Élmény-, Sport- és Focitábor 2019.

2019. szeptember 30. Élmény-, Sport- és Focitábor 2019.

Élmény-, sport- és focitábor 2019. nyár

Szakmai beszámoló

  1. Sport, egészséges életmód

Az Erzsébet tábor keretében minden nap fociedzéseket és egyéb sporttevékenységeket szerveztünk (pl. fociedzések, kosárlabda, trambulin, sorversenyek, koordinációs és sportlétrás feladatok, kerékpártúra, úszás és vízi játékok, …), amelynek keretében a mozgás mindennapossá tételét igyekeztünk elérni: a fiatalok napi visszajelzései alapján nagyon szerették ezeket a programelemeket.

Egészséges életmód keretében szezonális gyümölcsöket fogyasztottak a táborban részt vevők.

 

  1. Önismeret, közösségépítés

A táborban részt vevő fiatalokat (29 fő) a széles korosztályi skálára tekintettel szakmai okok miatt két korosztályra bontottuk az edzéseken, sportfoglalkozásokon.

Mindezek mellett a közösségi- és önismereti programokon a fiatalok együtt tevékenykedtek.

Önismereti és közösségépítő tevékenységek keretében többek között csapatépítést, improvizációs drámajátékokat, Ki mit tud?, Ki kit ismer?, Riporter kerestetik vetélkedőt, nagysikerű számháborút illetve „Kinek jut több víz a vödörsor végére?” játékot szerveztünk, bevonva a szülők egy részét is a programokba. Megfelelő arányban igyekeztük szervezni a felügyelt szabadidőt („csendespihenőt”) illetve a kötött foglalkozásokat.

 

  1. Környezettudatosság, természeti értékeink

A tábor keddi napján a Nagyerdei tanösvényen végigsétálva szemetet szedtünk, megismertük a bennünket körülvevő talajtakarót, növény- és állatvilágot.

A szerdai napon a Bánki tájháznál folytattuk környezetünk megismerését és természeti értékeink megőrzését.

 

  1. Művészeti nevelés, kézművesség, kulturális örökségeink, hagyományőrzés

A táborban feladat volt projektek készítése a mindennapi tevékenységekről, fotókkal, szövegezéssel, értékelve a napokat, illetve csapatnév, csapatlogó kitalálása és pályamakett készítése különböző eszközökből történt (pl.: újra hasznosítható szívószál, hurkapálca, ragasztó, pohár, filctoll, karton, minilufi, ….).

Mind ezek mellett kulturális örökségeink és hagyományőrzés keretében a nemzeti identitást erősítve Budapest nevezetességeit tekintettük meg, amely programokon nagy érdeklődést tanúsítva vettek részt a fiatalok.

 

  1. Külső kirándulás

A pénteki táborzáró napon a kirándulás, a környezetváltozás kiváló táborzáró programnak bizonyult, amelynek keretében Budapestre kirándultunk, fociedzésen vettek részt a fiatalok, megtekintettük Budapest nevezetességeit (pl.: Hősök tere, Parlament, Budapest hídjainak megismerése, felismerése, Budai vár, Halászbástya, …) illetve a Groupama Arénát egy Stadiontúrán keresztül. A legtöbb fiatal először látta öltözőtől a játékoskijárón keresztül a budapesti stadiont, amelyet nagyon élveztek.