Európa- bajnokságon Svájcban

2019. október 07. Európa- bajnokságon Svájcban

A szeptemberi FIA Európai Közlekedésbiztonsági Versenyen Svájcban

2019. szeptember 12-15 között abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy KRESZ-es versenyzőmmel, Kolozsvári Ferenccel részt vehettem a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 34. Európai Közlekedésbiztonsági Versenyén Svájcban, Genf városában.


Az előzmények:

Iskolánk, a Huszár Gál Gimnázium 6. b osztályos diákja, Kolozsvári Ferenc, az idén májusban a felmenő rendszerű a Ki a mester két keréken? elnevezésű közlekedési versenyen, a megyei elméleti és gyakorlti versenyt megnyerve, I. helyezettként jutott tovább az országos döntőbe. A több napos országos megmérettetésen Tatán, 19 megye és a főváros I. helyezést elért versenyzői mérték össze tudásukat a KRESZ teszteken és az ügyességi pályán. Itt is a legjobb helyezést, az I. helyet sikerült megszereznie Ferencnek, így továbbjutott a Magyarországot képviselő 4 fős csapat tagjaként a FIA által megszervezett közlekedésbiztonsági Európa- bajnokságra.

 Az idei, 34. FIA Európai Közlekedésbiztonsági Verseny Svájcban, Genf városában szeptember 12-15. között került megrendezésre.

Az egész éves felkészülést a nyári szünetben, júliustól több hetes napi szintű, egész napos  gyakorlással, felkészítéssel, felkészüléssel folytattuk egészen szeptember 11-ig.

Két alkalommal sikerült a a Genfbe induló csapattal közösen is gyakorolnunk mind az elméletet, mind a szabályossági és az ügyességi feladatokat.

Júliusban én szerveztem egész napos közös felkészülést nálunk a Huszár Gál Gimnáziumban a 4 megye legjobb versenyzőinek, a felkészítő kollégák bevonásával és több önkéntes KRESZ-es versenyzőm - Hajdó Hanna, Hajdó Blanka, Erdődi Blanka, Kolozsvári Zsanett, Erdődi Zauzsanna, Géczi Kornél, Mezősi Patrik - segítségével. Ezúton is köszönjük Suba István rszds. MBB titkár és az iskolavezetés támogatását, valamint Pántya István folyamatos segítségét.

A második felkészítőt a Heves megyei Makláron tartottuk Szabó János felkészítő kollégám vezetésével a KRESZ régiós versenyt követően, ahol Ferike ismét 1. helyzést ért el a 3 versenyszámban.

Az egyéni és közös felkészítések, a hosszadalmas kitartó munka és a folyamatos felkészítők közötti konzultációk eredménye : a nemzetközi megmérettetésen 22 európai csapat közül kiváló eredményt, 7. helyezést ért el csapatunk, a magyar csapat.

Az első 3 helyezett: UAMK/Czeh Republic (Csehország), ASA/Slovakia (Szlovákia), AMSS/Serbia (Szerbia) csapata lett.

A Magyar Autóklub az alábbi közleményt tette közzé :

A Magyar Autóklub csapata a svájci nemzetközi versenyen nagyon jól szerepelt,

                                 7. helyezést ért el, szívből GRATULÁLUNK!

*Köszönjük és GRATULÁLUNK a MAK Csapatnak,
ill. a felkészítésben szereplő összes résztvevőnek!

Magyar Autóklub  - CSAPAT

Németh Kata
Heves Megyei Baleset-megelőzési Bizottság
Lakhely: Füzesabony
Felkészítő tanár, kísérő: Szabó János

Kolozsvári Ferenc
Hajdú-Bihar Megyei Baleset-megelőzési Bizottság
Lakhely: Debrecen
Felkészítő tanár, kísérő: Pántyáné Karancsi Ilona Emma

 

Szőke Alexa
Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság
Lakhely: Szigetújfalu
Felkészítő tanár, kísérő: Kui Melinda

Pálincsár Máté
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság
Lakhely: Nyírcsaholy
Felkészítő tanár, kísérő: Nagy Zoltán


Mi felkészítők először kísérhettük el versenyzőinket a nemzetközi megmérettetésre. Köszönjük a lehetőséget a Magyar Autóklub és az ORFK vezetőségének!

 Óriási élmény volt a repülőút, a versenyen való részvétel, a közös programok, piknikezés, a belvárosi séták, utazások, kirándulások, gyár- és várlátogatások a különböző nemzetiségek, országok versenyzőivel, felkészítőivel.

Öröm volt látni együtt játszani, csocsózni, beszélgetni a sokféle nemzetiségű diákot.  Az ajándékozás örömét, izgalmát is megtapasztalhatták a versenyzőink a szervezőknek és az autókluboknak köszönhetően.

Megtapasztalhatták még a kooperatív közös munka örömét is, ugyanis a feladatok egy részénél csapatban dolgoztak, de az egyéni versenyek pontszámokat is összeadták, mert ezt a bajnokságot csapatversenyként hirdették meg.

A magyar csapat tagjai voltak: Kata, Alexa, Ferenc, Máté.

Felkészítő kollégáim Melinda, János, Zoltán. Az ORFK képviseletében József, valamint a Magyar Autóklub képviselői, a csapatvezetők: Csilla, László és Pál.

Csapatunk egyetemista segítőkész idegenvezetője a magyar származású Svájcban élő Márton volt.

 FIA által készített genfi európai közlekedési verseny videó összefoglalója az alábbi linken megtekinthető:

https://youtu.be/OD7yV93AA48

Pántyáné Karancsi Ilona Emma

        felkészítő tanár (kísérő)