Az újraélesztés állampolgári kötelesség

2015. március 20. Az újraélesztés állampolgári kötelesség

"Az újraélesztés állampolgári kötelesség, az elsősegélynyújtás életet menthet": hallhatták diákjaink több gyakorló, sokszor krízishelyzetekben elsősegélyt nyújtó orvos és mentőtiszt szájából. 

"Az újraélesztés állampolgári kötelesség, az elsősegélynyújtás életet menthet": hallhatták diákjaink több gyakorló, sokszor krízishelyzetekben elsősegélyt nyújtó orvos és mentőtiszt szájából.

Ugyanis gyors és szakszerű ellátással éves szinten 40 ezer honfitársunk életét lehetne megmenteni. Szemben a nemzetközi átlaggal a magyaroknak mindössze 0,3 százaléka tud szakszerűen elsősegélyt nyújtani, pedig a mentők kiérkezéséig eltelt idő legtöbbször kulcsfontosságú az életben maradás szempontjából.

Mit is tesznek diákjaink, hogy ezen állampolgári kötelességükre felkészüljenek?

Az iskolánkban a gimnáziumi és felső tagozatos korosztály számára működő Elsősegély szakkörön elsajátítják az alapvető elsősegély-nyújtási ismereteket erős vérzés, légúti elzáródás vagy szívmegállás esetén. Megtanulják a kötözések egyes fajtáit, az égési sérülések kezelését illetve más alapvető baleseti teendőket, mint például a helyszínbiztosítást és a mentőhívást. A délutáni alkalmakon időnként egy-egy előadás (orvos, mentőtiszt, gyógytornász, szülésznő, pszichológus, fogtechnikus, orvoslátogató) meghallgatásával sokoldalúbb ismereteket szereztek ez elmúlt időszakban az egészségügyről és betegellátásról, a szakköri kirándulásokon pedig ismereteiket vagy empátiájukat mélyítettük a fogyatékkal élők felé. Diákjaink tudásukat ebben a tanévben városi és országos versenyeken is megmérettették.

Az elmúlt időszakból néhány eredmény:

OEV verseny országos 12. hely (Országos Elsősegély-ismereti Verseny)

Kinizsi Pál Komplex Természettudományi verseny városi 3. hely _

Következő verseny, amelyre készülnek:

44. Országos Elsősegélynyújtó Verseny _

 

Néhány életkép az Elsősegély szakkör munkájából, tevékenységéből, közös programjaikról: