Tanári konferencia a varsói Polin Múzeumban

2019. november 06. Tanári konferencia a varsói Polin Múzeumban

A program során a tanárok, akik valamilyen módon tanítják a holokauszt eseményeit, történelmét, megismerkedhettek egy olyan internetes felülettel, amely különböző tananyagokat, feladatokat, interaktív, vizuális élményen alapuló gyakorlatokat tartalmaz. Ezt megelőzően egy hosszabb előadásra is sor került, amely lefektette a holokausztról való tanítás egyes fontos alapelveit, elgondolkodtatott bizonyos kérdéseken.

Mindez komoly szakmai és elméleti alapként szolgált, gondolatébresztő és velős témájú előadás volt, amely felkeltette az érdeklődésemet a felület (eternalechoes.org) iránt. Nem sokkal később a gyakorlatban is ki tudtunk próbálni egyes feladatokat, láthattuk, hogy az osztályteremben hogyan valósítható meg egy-egy tananyag. A felület a szöveg mellett a vizualitás, a fotók, képeslapok, videóinterjúk anyagait is felhasználja, egyszerre több médiumot is alkalmaz a feladatok során.

A nemzetközi workshop-jellegű foglalkozáson feladatokat állíthattunk össze közösen, megbeszélhettük, hogy a tanár célja minden esetben az, hogy a tanuló a hozzá közel kerülő emberek történeteivel ismerkedjen meg (pl. iskolai élet, családi összejövetelek, gyerekkori tevékenységek stb.), és mindez elősegítse a beleérzés, együttérzés képességének kialakulását. A holokauszt oktatásának bármely aspektusáról szívesen tanulok: szeretek új módszereket elsajátítani, téma tekintetében a fiatalok naplójegyzetei, a szöveges dokumentumok, memoárok, visszaemlékezések széles palettája is rendkívül érdekel.

A Polin Múzeumban tartott konferencia rendkívüli élmény volt számomra, a gyönyörű épületben igen nagyszabású kiállítást látogathattam meg. A szervezőknek köszönhetően az előadások és workshopok kezdési ideje lehetővé tette, hogy szétnézzünk az épületben és a gyönyörű belvárosban. Mindenképpen ki fogom próbálni az osztályfőnöki és az angolórákon is az általam megismert tananyagokat, és nagyon hálás vagyok azért, hogy részt vehettem a konferencián.

 

 

 

Pataki Judit, angol-magyar szakos tanár

Debrecen, Huszár Gál Gimnázium