“Olvass és írj Anne Frankkal”

2019. október 14. “Olvass és írj Anne Frankkal”

Az amszterdami Anne Frank Ház kifejezetten gyermekkönyvtárak számára készült utazó kiállítására látogattak el iskolánk 5.a osztályos tanulói, mely az „Olvass és írj Anne Frankkal!” címet viseli.

 A helyszín a Méliusz Juhász Péter Könyvtár volt.

Célja, Anne Frank személyén/történetén keresztül az olvasás és írás népszerűsítése.

Anne Frank németországi zsidó lány híres írónő szeretett volna lenni. Naplóját is azért vezette a koncentrációs táborban, hogy későbbi könyvéhez megörökítse az eseményeket. A napló azonban nem egy későbbi regény alapja lett, hanem a nácizmus szörnyűségének a mementója. Anne Frank 1945 márciusában, 15 évesen halt meg Bergen-Belsenben, egy hónappal azelőtt, hogy a tábort az angolok felszabadították.

A tárlat megtekintése összekapcsolódott a kiállításhoz kapcsolódó oktatási csomag interaktív feladatainak megoldásával.  Minden tanulónknak húznia kellett egy kérdést, amire  meg kellett találnia  a kiállításon a választ. Ezután a gyerekek csapatban dolgoztak. A feladatuk, az Anne Frank naplójából vett szavak (tulajdonságok, karakter, tulajdonság, helyszín, tárgyak…stb) alapján egy saját, kitalált történet írása volt. Utolsó állomásként a kiállítás alapján készült munkafüzet kitöltése segítette a gyerekeket az apróbb, de fontosabb részletek megtalálásában.

A kiállítás megtekintése után az ifjúsági részlegen böngészgettek, olvasgattak kedvükre diákjaink.

Publikálta: Kamenyiczkiné Békési Gizella

 

Kapcsolódó képgaléria